הסכמים-חוזים יש לכבד

חוזים והסכמים, נחתמים רבות בשגרת היום יום, העסקים ומועדים חשובים בחיים, בין צדדים מסוימים (שניים או יותר), ומבטאים את ההסתמכות של קונים ומוכרים, יזמים ומתכננים, משקיעים ומתווכים, וכן גורמים כלליים, אך גם בכל מישורי החיים, כולל פוליטיים ומדיניים.

כחלק מהיררכית הערכים ועיקרון האמת, כך ישנה קשת רחבה לרמת ההתחייבות של אנשים לשמירה וקיום הסכמים:

השופט אהרן ברק קבע כי הוראת סעיף 25 לפיה יש בפרשנות החוזה שני ... וחיי חברה תקינים הוא בעמידה בביטוי הלטיני "Pacta sunt servanda" - חוזים יש לקיים: " "דיני החוזים לא באו, אך להגביר את היעילות הכלכלית שכן, הם באו לאפשר חיי חברה תקינים. חוזה יש לקיים – ולא רק לשלם פיצוי בגין הפרתו – כי בכך מעודדים בני אדם לקיים הבטחותיהם. קיום הבטחות עומד ביסוד חיינו, כחברה וכעם", כך קבע כב' נשיא בית המשפט העליון השופט אהרון ברק, בפסק הדין ד"נ אדרס נ' הרלו אנד ג'ונס, בו עמד על חשיבות העיקרון של כיבוד חוזים ואכיפתם.

מאמר זה נכתב כדי להסביר את גובה הערך התורני-מוסרי של כיבוד הסכמים וחוזים, תוך ניתוח המאזנים במצבים של הפרות חד-צדדיות של הצד שכנגד (הצד-השני), ומתי לא חייב לכבד:

 

לצפייה בקטע וידאו המסביר את תפקידו של עו"ד חוזים, לחץ כאן.


[1] דברים כג'. אמנם הפסוק מדבר על נדרים, אך ודאי שכלל זה ראוי להכיל גם על התחייבויות בין בני אדם (כאשר הן התחייבויות הדומות לנדר, ולא אמירות שיכולות להשתנות).

[2] השם צדקיהו מבטא צדק, בדומה לכוהני בית צדוק, ואף לשמו של המשיח: (ישעיהו). 

כניסות: 24811
קטגוריה: עו"ד דין לחוזים עידכון אחרון ב-שני, 14 מאי 2018 נכתב על ידי מנהל אתר